Safra Kesesi
İzmir Safra kesesi, karnın sağ üst kısmında karaciğerin hemen altında yer almaktadır. Yetişkin bir bireyde ortalama 8 cm boyunda ve 4 cm genişliğindedir. Sol tarafa yatırılmış bir armut şeklindedir. Ayrıca içi boş olan bir organdır. Bağırsaklara salgıladığı sarı ve yeşil renklerde olan safra ile birlikte vücudun sindirim işlevlerine katkısı bulunmaktadır. Sistik kanal aracılığı ile de on iki parmak bağırsağına açılan ana safra kanalına bağlanmaktadır.
Safra Kesesi Nedir?
İzmir Safra kesesi, karaciğer tarafından üretilen safrayı depolamaktadır. Özellikle safra, yiyecekler ile birlikte alınan yağın sindirimi için çok önemlidir. Birey tarafından tüketilen yağlı bir yemek sonrasında sindirim sistemi tarafından ‘’kolosistokinin’’ hormonu oluşmaktadır. Bu hormon safra kesenin uyarmaktadır. Uyarılmış olan safra kesesi, depoladığı safrayı sistik kanal aracılığı ile on iki parmak bağırsağına boşaltmaktadır. Ancak safra içeriğinde bulunan bazı enfeksiyon maddeleri zamanla safra kesesi içerinde çökmekte ve çamur haline dönüşen bir yapı oluşmasına neden olmaktadır. Daha sonrasında ise safra kesesinde taş oluşabilmektedir.
Safra Kesesi Taşı
İzmir Safra kesesi taşı, kolelitiazis olarak da tanımlanmaktadır. Bu taşın oluşumu hemen hemen dünyanın her yerinde yaygındır ve her yaş aralığında görülebilmektedir. Ancak ilerleyen yaşlarda görülme olasılığı çok daha yüksektir. Safra kesesi taşı, sindirime yardımcı olan safranın içeriğinde bulunan enfeksiyon ya da yüksek kolesterolden dolayı oluşmaktadır. Bu madden zamanla katı bir hale gelmekte ve safra kesesinin çıkış noktasını tıkamaktadır. Burada bulunan taşlar, zamanla artış gösterebilmektedir. Taş miktarı ve boyutları tamamen kişiden kişiye değişim göstermektedir.
Safra Kesesi Belirtileri
İzmir Safra kesesi belirtileri arasında pek çok madde bulunmaktadır. Safra taşı oluşumu başladıktan sonra taşların sayısında ve miktarında artış yaşanmaktadır. İlk dönemlerde sıkıntı yaratmamakta ve belirtilerini göstermemektedir. Sessiz bir şekilde büyüdüğü için ve kişiye rahatsızlık vermediği için tetkik esnasında ya da ameliyat esnasında tesadüfen ortaya çıkabilmektedir. Ayrıca bu taşlar safra kesesinin çıkış kısmını da tıkamaktadır. Çıkış kısmını tıkaması ile birlikte boşalma sağlanmamakta ve böylelikle belirtiler oluşmaya başlamaktadır. Kişiden kişiye değişen birtakım belirtiler görülebilmektedir. Bu belirtiler arasında sarılık, karın ağrısı, idrar renginde değişim gibi etkenler yer almaktadır. Bunların yanında safra kesesi belirtileri arasında bulantı, kusma, aşırı gaz, ishal, sindirim sorunları, ani karın ağrısı, omuzda ağrı gibi faktörler de bulunmaktadır.
Safra Kesesi Ağrısı
İzmir Safra kesesi ağrısı, safra kesesi taşı oluştuktan sonra ortaya çıkan belirtiler arasında yer almaktadır. İlk oluştuğu dönemlerde pek bir belirti göstermemekte ancak ilerleyen dönemler ağrılara neden olabilmektedir. Zamanla çamur haline dönüşen maddeler, safra kesesi çıkışını tıkamaktadır. Bu tıkanmayla birlikte hastanın ağrıları ve diğer belirtileri de ortaya çıkmaktadır.
İzmir Safra Kesesi Ameliyatı
İzmir Safra kesesi ameliyatı, safra kesesi ile ilgili olan sorunların tedavi edilebilmesi için en sık tercih edilen yöntemdir. Ameliyat ile birlikte safra kesesi taşları tedavi edilmektedir. Aynı zamanda bu taşların oluşturduğu komplikasyonlarda tedavi edilmekte ve hasta sağlıklı bir duruma kavuşturulmaktadır. Özellikle kolesistektomi ismi ile bilinen tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Cerrahi bir yöntemdir. Bu yöntemle hastanın safra kesesi ve kanalında bulunan taşlar, iltihaplar, pankreatit sorunu da tedavi edilmektedir.
İzmir Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası
İzmir Safra kesesi ameliyatı sonrası eğer beklenmeyen bir durum oluşmadı ise hasta, aynı gün taburcu edilmektedir. Bununla birlikte ameliyat sonrasında hastanın yürümesi de tavsiye edilmektedir. Ancak bu durum hastadan hastaya değişim gösterebilmektedir. Laparoskopik bir işlem uygulanmış ise hasta, ortalama bir hafta sonra günlük hayatına devam edebilmektedir. Eğer ameliyat için büyük bir kesi açılmış ise hastanın günlük hayatına dönmesi daha uzun sürmektedir. İzmir Safra kesesi ameliyatı sonrası yapılması gerekenler hastaya ve hastanın durumuna göre değişim gösterebilmektedir.
Sosyal Medyada Paylaş:
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Safra Kesesi Taşları
Safra taşları safra kesesi içinde oluşan sert cisimciklerdir. Genellikle safra sıvısı içinde bulunan çeşitli bileşenlere bağlı olarak oluşurlar. Safra taşlarının % 80 kadarı kolesterol taşlarıdır....
Devamını Oku